Zene kattintásra - Deezer

2012.12.14. - 11:50 Címkék: Deezer onlinezene

Az emberek nem szeretnek fizetni a zenéért. Ez nem mai tendencia, sőt, még az internet hozományaként sem fogható fel, létezett ez előtte is, bár tagadhatatlan tény, hogy a mindent-azonnal-elérés csak könyebbé tette az illegális zeneelérést. Az egyre zsugorodó lejátszók pedig új platform után kiáltottak. Így született meg az mp3 és a wma és velük a digitális zene piaca. Ma már ennél is egy szinttel előrébb járunk, azt a rengeteg zenét, amit hallgatunk, nincs hol tárolni, ráadásul az időhiány és főleg a kényelem miatt inkább az egy kattintással elérhető ,,felhőcskékből“ hallgatunk zenét, mintsem keresgéljük azt egyik másik HDD-n.

Ezeknek a felhőknek hatalmas előnye, hogy a keresőbe beírt kulcsszó után az adott együttes összes albumát, ezek feldolgozásait és válogatásait is elénk varázsolják pár másodperc alatt. Mindemellett a rendszer még hasonló előadókat is ajánl nekünk. Ezért már hajlandóak vagyunk fizetni?

Az elmúlt években gombamód szaporodnak a fenti rendszeren működő zenemegosztók. Ilyen a Pandora, a Spotify, az Xmusic, az iTunes vagy a Deezer. Mivel minden országra más és más jogdíjak és szabályozások vonatkoznak, terjeszkedésük nem egyszerű, mégis úgy tűnik, szépen lassan eljutnak hozzánk is.deezer_recorder_650px.jpg

A Deezer francia találmány, 2007-től létezik. Ezalatt több, mint 20 millió regisztrált tagra és körülbelül 2 millió előfizetőre tett szert. Magyarországon szeptembertől érhető el a Telenoron keresztül közel 20 millió zeneszámot tartalmazó katalógusa. A regisztrációhoz egy Facebook fiók kell (nem ez az egyetlen zenemegosztó, ami kötelezővé teszi) és havi 1390 forint, ezután semmi sem áll a korlátlan zenehallgatás útjába. Reklámok nincsenek, ellentétben az ingyenes verzióktól. Annak aki azt hinné nem nagy ár az ingyenzenéért egy kis reklám, gondoljon bele, mennyire idegesítő lehet egy kellemes lemez hallgatása közben a minden 2. szám után felszólaló fél perces reklámblokk), telefonon és offline (akár külföldről is) elérhető.

Maga a kezelőfelület nagyon szép, mutatja a frissen megjelent albumok listáját, készíthetünk playlisteket, megoszthatjuk azokat, összekapcsolhatjuk a Facebookkal (ezt nem ajánlanánk, elvégre 12 zeneszám meghallgatása 12 Facebook postot eredményez) vagy a last.fm-el. Amit kicsit hiányolunk, az az általunk hallgatott zenére érkező hasonló előadók ajánlása..

A katalógus nem teljes, de erősen konvergál afelé. A diszkográfiák hiányosságait kellőképp kárpótolni tudja a rengeteg feldolgozáslemez, az előadó alapján összeállított rádió, a bővülő választék és az újdonságok.

Hogy meg-e éri ez azt a havi majd 1400 forintot? Aki folyamatosan számítógép, vagy okostelefon közelben van és töménytelen zenét fogyaszt, annak mindenképp. Mindenesetre év végéig ingyenesen ki lehet próbálni!

További információk a Deezer honlapján.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása